لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۰۱:۲۲

ترامپ: ایران در مذاکرات هسته‌ای «معقول» رفتار می‌کند


دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در نشست خبری. واشینگتن، دوشنبه ۲۲ اردیبهشت
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در نشست خبری. واشینگتن، دوشنبه ۲۲ اردیبهشت

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز دوشنبه اعلام کرد که ایران در مذاکرات هسته‌ای کنونی با ایالات متحده «معقول» رفتار می‌کند و گفت این مذاکرات به خوبی پیش می‌رود.

وی در این مورد گفت که ایران «تا اینجا خیلی معقول رفتار کرده است. فکر می‌کنم آن‌ها می‌دانند که من جدی هستم.»

رئیس‌جمهور آمریکا افزود که رفتار ایران در قبال مذاکرات هسته‌ای «هوشمندانه» بوده و گفت: «اتفاقات بسیار خوبی در مورد ایران در حال رخ دادن است.»

آقای ترامپ افزود: «می‌خواهیم ایران کشوری ثروتمند، فوق‌العاده، شاد و عالی باشد، اما نباید سلاح اتمی داشته باشد.»


دور چهارم مذاکرات هسته‌ای میان ایران و ایالات متحده پیش از این سفر برگزار شد. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، این دور از مذاکرات را «جدی‌تر و صریح‌تر» از نشست‌های قبلی توصیف کرد و گفت دو طرف به یکدیگر نزدیک‌تر شده‌اند. وی همچنین اعلام کرد که امکان اعمال محدودیت‌هایی در ابعاد و سطح غنی‌سازی اورانیوم به‌منظور اعتمادسازی وجود دارد.


این مذاکرات در مسقط، پایتخت عمان، برگزار شد و بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، نقش میانجی را ایفا کرد. عراقچی و استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، هیئت‌های نمایندگی ایران و آمریکا را هدایت کردند.

در همین حال، ترامپ بارها تهدید کرده است که در صورت نرسیدن به توافق، گزینه نظامی علیه برنامه هسته‌ای ایران را در نظر خواهد گرفت. اسرائیل نیز هشدار داده است که در صورت احساس تهدید، به‌طور یک‌جانبه تأسیسات هسته‌ای ایران را هدف قرار خواهد داد.

ایران تأکید کرده است که حفظ توانایی غنی‌سازی اورانیوم خط قرمز این کشور است. اما ایالات متحده خواستار محدودسازی این برنامه دست‌کم به سطوح غیرنظامی است.

این مذاکرات با هدف دستیابی به توافقی انجام می‌شود که برنامه هسته‌ای ایران را محدود کند و در مقابل، بخشی از تحریم‌های اقتصادی ایالات متحده علیه ایران لغو شود.

قرار است پس از هماهنگی با رهبران دو کشور، تاریخ دور بعدی مذاکرات مشخص شود.

سفر تجاری به خاورمیانه

اظهارات روز دوشنبه دونالد ترامپ در حالی مطرح شد که او برای یک سفر منطقه‌ای راهی خاورمیانه شده و قرار است از عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی دیدن کند.

گزارش‌ها حاکی است با این‌که چالش‌های اصلی دونالد ترامپ در منطقه همچنان بر ایران و اسرائیل متمرکز است، قصد اصلی او از این سفر به منطقه، توسعه روابط تجاری است.

به نوشته خبرگزاری‌ها، دونالد ترامپ در سفر به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی به دنبال بازگشت با توافق‌ها و تعهدات سرمایه‌گذاری به ارزش ۱ تریلیون دلار است.

محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، وعده داده است که طی چهار سال ۶۰۰ میلیارد دلار در آمریکا سرمایه‌گذاری کند، در حالی که قطر و امارات نیز به ترتیب ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد دلار و ۱.۴ تریلیون دلار سرمایه‌گذاری را اعلام کرده‌اند.

امارات متحده عربی و عربستان سعودی از جمله کشورهایی هستند که به شدت در تلاشند تا به تراشه‌های پیشرفته هوش مصنوعی صادرشده از ایالات متحده دسترسی پیدا کنند. دولت ترامپ هفته گذشته قانونی را که در دوران بایدن وضع شده بود و هدف آن جلوگیری از دسترسی چین به تراشه‌های پیشرفته از طریق طرف‌های ثالث بود، لغو کرد و اعلام کرد که این قانون با مقررات جدیدی جایگزین خواهد شد، اما این سؤال را بی‌پاسخ گذاشته است که آیا کشورهای حاشیه خلیج فارس با محدودیتی مواجه خواهند شد یا خیر.

ترامپ: هدیه هواپیمای قطر «نشانه حسن نیت» است

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در نشست خبری روز دوشنبۀ خود، از هدیه یک هواپیما به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار از سوی قطر به دولت ایالات متحده دفاع کرد و آن را «نشانه حسن نیت» توصیف کرد. وی گفت رهبری قطر از تأخیرهای شرکت بوئینگ در ساخت نسل جدید هواپیمای ریاست‌جمهوری آگاه بوده و با ارائه این هواپیما قصد کمک داشته است.

ترامپ با اشاره به این هدیه گفت: «می‌توانستم نادان باشم و بگویم ما یک هواپیمای رایگان نمی‌خواهیم.» او افزود که این هدیه قطر به دلیل قدیمی بودن مدل‌های فعلی هواپیماهای ریاست‌جمهوری به آمریکا کمک می‌کند.

این خبر با انتقادهایی از سوی برخی دموکرات‌ها و حتی متحدان ترامپ روبه‌رو شد. ترامپ همچنین تأکید کرد که این هواپیما پس از پایان دوره ریاست‌جمهوری او از رده خارج شده و به کتابخانه ریاست‌جمهوری آینده‌اش منتقل خواهد شد و او قصد ندارد پس از ترک دفتر ریاست‌جمهوری از آن استفاده کند.

XS
SM
MD
LG